Veiligheid in de buitensport met behulp van audits

Een interview met Lead auditor Dennis van Es

Samen klimmen, klauteren, fietsen, surfen, skiën of paintballen, de wereld van de buitensport kent veel groepsactiviteiten. Hoe wordt de veiligheid van deze groepsactiviteiten gewaarborgd? In 1999 zijn TÜV service Check, VeBON* en CheQ (toen nog onder de noemer Q-Consult) een samenwerking gestart voor het vormgeven van veiligheid bij buitensportondernemingen. CheQ heeft geen veiligheidsexperts in dienst, maar is vanuit haar expertise van het risicodenken toentertijd gevraagd mee te denken bij het opstellen van de VeBON veiligheidsnorm. Deze norm zorgt ervoor dat VeBON bedrijven beschikken over een goed veiligheidsmanagementsysteem, goed verzekerd zijn, met deskundig personeel werken, goede materialen gebruiken en zorg hebben voor natuur en milieu.

CheQ voert al sinds 2001 VeBON audits uit aan de hand van deze norm. Auditor Dennis van Es vertelt over zijn ervaringen met VeBON audits.

Wat houdt een VeBON audit precies in?

“Een VeBOn audit is eigenlijk een ontwikkelgesprek met een buitensportbedrijf. Vanuit de visie van veiligheid probeer je met elkaar te achterhalen hoe je daar een extra stap in kan maken. Hoe zorg je er elke keer voor dat je een ongeval voor blijft? Hoe voorkomen we met elkaar een mogelijk slachtoffer? Dat zijn vragen die centraal staan tijdens een VeBON audit en dat is waar we het uiteindelijk voor doen. Wij zijn ervan overtuigd dat we door middel van audits een hogere veiligheid in wereld van buitensport kunnen bereiken. “

Wat is de grootste uitdaging van een VeBON audit?

“De grootste uitdaging tijdens een audit is om de goede balans te vinden tussen de regels en het daadwerkelijk verbeteren. Wanneer vind je als auditor dat iemand wel genoeg heeft gedaan en wanneer niet? Dat is in de praktijk niet altijd even zwartwit en is soms moeilijk in regels te vangen. Organisaties moeten aan de normen voldoen, maar het moet wel op een manier gebeuren die voor het bedrijf in de praktijk haalbaar is. Onze auditoren stimuleren organisaties om na te denken over hoe zij binnen hun eigen bedrijfsvoering toch aan de gestelde normen kunnen voldoen.”

“Daarnaast zou het mooi zijn als nog meer buitensport ondernemingen zich aansluiten bij VeBON, zodat ook zij zich toetsbaar opstellen en de veiligheid binnen de buitensportwereld voor de consument verder toe zal nemen. Het keurmerk dient dan als zelfregulering

Hoe zou je onze manier van auditen bij VeBON bedrijven omschrijven?

“Heel menselijk! Wij zijn goed in het vinden van de aansluiting bij de leden en zetten naast veiligheid het belang van de leden en de klanten van de leden altijd centraal. Dit krijgen we ook vaak terug in de tevredenheidsonderzoeken die wij doen onder VeBON bedrijven waar we zijn geweest. Zij ervaren het als leuke dagen en geven aan dat ze toch elke keer weer iets nieuws leren.” De eigenaar van een klimbedrijf vertelde mij ooit ‘Jullie hebben een pragmatische instelling, waardoor de audit daadwerkelijk meerwaarde toevoegt’, dat vond ik een mooi compliment!”

Wat vind je het leukste aan een VeBON audit?

“Bij VeBON bedrijven werken vaak hele ondernemende mensen die het bedrijf helemaal zelf opgebouwd hebben. Om deze mensen een stukje verder te helpen door middel van de audit en onze ervaring en kennis geeft gewoon een goed gevoel.”

Heb je nog een leuke VeBON ervaring die je wil delen?

“Een van de VeBON leden waar wij komen, organiseert skiweken voor scholen in Zwitserland. Die audit staat me bij omdat ik in het donker aankwam. In de ochtend werd ik wakker in een prachtige bergomgeving. Ik liep als auditor de hele dag met een schoolgroep mee. Van het ontbijt, de ski-activiteit (waarvoor ik als auditor natuurlijk kwam), het avondprogramma met spelletjes en slapen in het instructeursverblijf. Allemaal georganiseerd door het VeBON lid en haar instructeurs. Omdat zij daar vaak een seizoen werken en leven, bouwen ze onderling een sterke band op. Bijzonder om van zo dichtbij mee te krijgen wat veel buitensportinstructeurs dagelijks doen!”

Meer weten over VeBON audits? Of ben je nieuwsgierig geworden naar onze manier van auditen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

* Vereniging van Buitensport Ondernemingen Nederland